LOGO AQUAPROOF wit

Green Deal Klimaatbestendige omgeving

Green Deal Klimaatbestendige omgeving

Op woensdag 17 april ondertekende Aquaproof mee de Green Deal voor Klimaatbestendige omgeving. In deze blog willen we je hierover wat meer vertellen.

Een eerste verduidelijking, het gaat niet over de Europese Green Deal. Dit initiatief wil van Europa het eerste klimaat neutrale continent maken. Hiervoor worden doelen gesteld als: 55% minder broeikasgassen uitstoten tegen 2023 dan in vergelijking met 1990 en een netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Hier staan stevige investeringen tegenover.

De Vlaamse Green Deals zijn daarentegen niet gesubsidieerd. De overheid faciliteert wel door het samenbrengen van verschillende partijen om samen na te denken over een groen thema. Zij zorgen voor de lunch, wij brengen onze inzet en ideeën mee. Dat is natuurlijk wat te kort door de bocht. Uiteraard is hun ondersteuning een essentieel onderdeel van het slagen van de verschillende projecten. Deze Green deals duren zo’n 3 à vier jaar en hebben steeds een erg ‘groen’ thema.  Green Deals uit het verleden waren bijvoorbeeld: gedeelde mobiliteit, bedrijven en biodiversiteit, circulair bouwen, eiwitshift op ons bord, klimaatvriendelijke koeling. Je begrijpt meteen waarom wij interesse hadden om mee te stappen in het verhaal.

green deal ondertekening
green deal ondertekening

Die woensdag was het eerste lerend netwerk voor de Green Deal ‘Klimaatbestendige omgeving’ . Dat klinkt erg ruim en dat is het ook. Er is geen enkele omgeving meer die ontsnapt aan de gevolgen van de klimaatsverandering. Eigenlijk draait het om twee elementen; hitte en water. De grillige, hoge pieken van hittestress en de onvoorspelbare overvloed  of net het nijpend tekort aan water zijn steeds vaker voorkomend fenomenen. De trieste records die gebroken worden zetten er ons toe aan bij het bouwen van het huis zeker na te kijken of het niet gaat om overstromingsgebied. Of als we op vakantie gaan, dubbelchecken dat er airco aanwezig is in het hotel. Een vakantie plannen is eigenlijk een beetje gokkenwerk geworden… Zullen we puffen in temperaturen van 45° of wordt de tent ei zo na niet weggespoeld door overvloedige regen?

Maar laten we terug keren naar onze eigen huizen, straten en pleintjes. Onze omgeving heeft nood aan aanpassingen aan het nieuwe grillige weer. Op het lerend netwerk zagen we voorbeelden van hele mooie initiatieven hierrond. Zo legt de stad Genk een heus stadsbos aan op haar Grote Markt. Het is een gedurfd en ambitieus project. En oh zo knap! Je mag er zeker van zijn dat wij de terrassen rondom het stadsbos zullen uittesten zodra het er is. Een frisse pint in de gezelligheid van de stad mét uitzicht op groen. Het geroezemoes van de shoppers weerklinkt met fluitende vogeltjes er tussen. We dromen al weg… Het spreekt ons alvast meer aan dan een kale vlakte met kasseien die bij warm weer vrij snel een hitte eiland wordt. We hopen dat vele steden dit voorbeeld volgen.

Green deal presentatie .jpeg
Presentatie bureau Bas Smets

Andere mogelijks nog meer tot de verbeelding sprekende projecten waren het onder water zetten van het plein voor de Parijse Notre Dame of de mobiele waterkering van de Antwerpse kaaien. Het zijn beelden van een erg mooie toekomst. Het is erg hoopgevend dat architecten zoals Bas Smets en Steven Delva inzetten op klimaatadaptatie als hoofddoel in hun ontwerpen. We moeten er dus geen tekeningetje bij maken dat we de dag erg geïnspireerd en enthousiast gestart waren.

Hoe konden we nu zelf aan de slag ermee? Hiervoor organiseerde het departement Omgeving van de Vlaams overheid verschillende werk en focusgroepen. Een werkgroep heeft als doel om via gedeelde expertise tot beleidsadviezen en tools om zo beter klimaatbestendigheid in praktijk te kunnen brengen. Focusgroepen bundelen dan weer de krachten door concrete projecten uit te werken en klimaatbestendigheid te realiseren.

Aquaproof heeft zich aangesloten als ‘Helper’. Zelf brengen we als bedrijf gespecialiseerd in groendaken en verticaal groen immers geen eigen project aan, maar we kunnen wel de nodige input en expertise leveren. We staan ook als lokaal bedrijf dicht bij de klant waarvan we hopen dat hij of zij kiest voor klimaatvriendelijk dak of gevel. Daarom stapten we in de focusgroep van Klimaatbestendige gebouwen.

Deze focusgroep sluit heel erg aan bij onze WHY-factor. Waarom we doen wat we doen… We zijn gegroeid van een dakdekkersbedrijf gespecialiseerd in platte daken, naar een bedrijf gespecialiseerd en geïnspireerd door groendaken en verticaal groen. Waar dat vroeger een groendak een zeldzaam en onbekend gegeven was, willen we dat vandaag een evidentie maken. Wij bouwen natuurinclusief, u toch ook? Het is voor ons immers een vaststaand feit dat deze nieuwe manier van bouwen dé toekomst is.

Maar jammer genoeg zijn groendaken niet zo courant in het straatbeeld…. Ze liggen immers vaak wat verscholen op een plat dak op een achterbouw. Ongezien is onbemind. Ook vaak onbekend en onbemind zijn groendaken op schuine daken, waarvan vele mensen nog denken dat het niet mogelijk is. Van verticaal groen vind je mogelijks nog minder (goede) voorbeelden. Ze zijn nog hoog in kostprijs en wanneer men kiest voor een goedkoper alternatief, boet dat in op kwaliteit. Het mos dat je in hippe kantoorruimtes ziet is vaak chemisch gewassen en geverfd en geoogst (geroofd) uit buitenlandse bossen. Het is geen levend, maar dood meubelstuk dat evenzeer gestofzuigd moet worden.

Groen bouwen is immers niet zomaar wat plantjes neerpoten, je hebt er heel wat vakkennis voor nodig. Niet alleen van groen, maar ook van waterdichting, timmerwerken en stevige constructies.

Green Deal werkgroep
Green Deal werkgroep

We zijn dan ook erg blij met Embuild en Buildwise als trekkers van de Focusgroep Klimaatbestendige gebouwen. Embuild is het vroeger ‘Confederatie Bouw’ dat de bouwsector verenigt en ondersteunt. Ze bieden opleidingen aan, geven administratief, sociaal en juridisch advies en treden ook als spreekbuis in de bouwsector.

Buildwise is het vroegere WTCB (Wetenschappelijk en technisch Centrum voor de Bouw) en wil aannemers en andere bouwprofessionnals helpen door onderzoek, kennisverspreiding en praktische ondersteuning. Stuit je als aannemer op een technisch probleem, kan je hun expertise inroepen om een oplossing te zoeken.

Beiden zijn erg strategische partners voor het thema en dat werd ook meteen duidelijk in de eerste ontmoeting. We overliepen een heel aantal nieuwe technieken en methodes om een gebouw klimaatvriendelijk te maken. Daarna hielden we een kleine brainstorm waaruit we de beste ideeën op het volgende event op 6 juni verder kunnen uitwerken. Toevallig ‘International green roof day’. Is dat een teken?

Wat zijn de andere werk-en focusgroepen vraag je je misschien af?

  • Werkgroep Vorming & opleiding
  • Werkgroep Integrale samenwerking
  • Werkgroep Beleidsimpact
  • Transversale werkgroep klimaatrechtvaardigheid
  • Focusgroep Natuurversterkende stedenbouw
  • Focusgroep Sponssteden
  • Focusgroep Klimaatbestendige publieke ruimte
  • Focusgroep Klimaatbestendige infrastructuur

Heel wat mooie initiatieven met tal van trekkers, helpers en supporters die hun schouders er onder zetten. We kijken er naar uit om je de resultaten mee te delen in de toekomst.