LOGO AQUAPROOF wit

Groendaken aanleggen

Waarom een groendak plaatsen een goede investering is

Vraag je je af waarom het een goede investering is om een groendak te laten plaatsen? Dan brengt deze pagina wat duidelijkheid. Een groendak is op verschillende vlakken nuttig. Die lichten we hieronder kort toe. Stuur ons gerust een bericht als je zelf de voordelen van een groendak zou willen ervaren. Wij hopen je alvast te kunnen inspireren; green is the new black voor ons.

waarom een groendak plaatsen

In grote steden wordt het vaak sneller warm door de aanwezigheid van beton, asfalt en donkere dakbedekking. Dat fenomeen wordt ook wel het heat island effect genoemd. De vegetatie op een groendak zal dat hitte-eilandeffect juist tegengaan, zeker in combinatie met groene gevels, waterdoorlatende verharding en waterpartijen.

Door de isolerende plantenlaag zal de binnentemperatuur daarnaast op peil blijven. Een groendak verdampt water vanuit zijn waterreserve (een combinatie van de waterretentielaag en de vetplanten zelf) waardoor de ondergrond wordt verkoeld.

soorten groendaken

Soorten groendaken

Qua soorten maken we een verschil tussen extensieve en intensieve groendaken:

Extensieve groendaken

Een extensief groendak bestaat voornamelijk uit mossen, vetplanten en kruiden. Dit type groendak vergt weinig onderhoud en is veeleer geschikt voor bestaande panden.

Intensieve groendaken

Een intensief groendak kan je qua onderhoud, gebruik en uitzicht met een gewone tuin vergelijken. De begroeiing is zodanig divers dat je het dak naar wens kan personaliseren. Bieslook op je dak aanplanten? Say no more!

Belangrijk om te weten, is dat we elk plat dak – groendak of niet – met wortelbestendig EPDM bekleden. Elk reglementair opgebouwd plat dak is dan ook in staat om een extensief groendak te dragen volgens de vereisten van Buildwise (het vroegere WTCB). Aangezien ons team al sinds 2011 met wortelbestendig EPDM werkt, zijn we onze tijd ver vooruit.

De voordelen van een groendak

Je dak is beter beschermd en gaat tot twee keer langer mee.

In combinatie met isolatie of zonnepanelen is je groendak op-en-top ecologisch.

Je volledige groendak fungeert als een buffer voor regenwater.

Een groendak zuivert de lucht en zet CO2 om naar zuurstof. 100 m2 groendak neutraliseert in een jaar tijd tot wel anderhalve ton fijn stof.

Een groendak is als het ware een natuurlijke vorm van airconditioning.

Groendaken ogen gewoonweg prachtig.

Je kan een groendak eenvoudig tot een gebruiksdak omvormen.

Nok nok, who’s there? Hellende groendaken!

Aquaproof Daktari kan niet alleen platte daken, maar evengoed hellende daken tot groendaken transformeren. Wij zitten dan met jou rond de tafel om je dakstructuur in kaart te brengen en de beplanting te selecteren. Enkele voorbeelden van hellende groendaken hebben we in onze fotogalerij voor jou verzameld.

Hellende groendaken

Groendaken in alle Vlaamse provincies

Om groendaken vorm te geven, verplaatsen we ons door alle Vlaamse provincies. Onderstaande steden en gemeenten doen we zoal aan:

Vlaams-Brabant

Antwerpen

Limburg

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Interesse in een groendak?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!