LOGO AQUAPROOF wit

Alle bij-tjes helpen!

Bijtjes…

week van de bij

Op 20 mei was het dag van de bij. Gevolgd door week van de bij van 26 mei tot 2 juni. Het zwart-geel-gestreepte beestje wordt de laatste tijd vaak in de schijnwerpers gezet en krijgt heel wat positieve PR. Iets waar zijn iets agressievere collega-insect de wesp jaloers op zou zijn. Als er artikels verschijnen over de wesp, is het een resem tips om ze te vermijden op je zonovergoten terras zodat je zorgeloos kan genieten van je cocktail. Over bijtjes weinig anders dan goed. Dat heeft voor een groot stuk te maken met het bij-product dat ze leveren; honing. Bijen hebben nochtans heel wat superkrachten, bij-voorbeeld hun reukzin. Ja, u leest het goed. Bijen kunnen zo goed gassen onderscheiden dat ze ingezet werden tijdens de Balkanoorlog om landmijnen op te sporen. Ze werden getraind om de geur van explosieven te associëren met een beloning van suikeroplossing. Eens de landmijn gevonden, zijn ze gelukkig te licht om hen te laten ontploffen.

groendak bijvriendelijk

Maar hun echte grote superkracht is bestuiving. De bloemetjes en de bijtjes… Het is een erg vruchtbaar verhaal. Daarom dat de Vlaamse overheid de week uitbreidt met àlle bestuivers. Meer dan 75% van onze voedselgewassen is immers afhankelijk van bestuiving. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je met je winkelkar door de groente-en fruitafdeling van de supermarkt rijdt. En voor hoewel bepaalde maïssoorten de wind voldoende is voor bestuiving, hebben de meeste bloemetjes hier insecten voor nodig. Zonder bestuiving sterven plantensoorten uit, vermindert de biodiversiteit en stuiken ecosystemen in elkaar.

De (Westerse) mens heeft lang in maakbaarheid geloofd. Onze technologie kent enkel grenzen die constant verlegd worden. En de richting die we inslaan labelen we fier als vooruitgang. Tot er enkele barstjes in dat wereldbeeld ontstonden. Laat ons een bloem’ zong Louis Neefs in 1970. Het nummer is vandaag actueler dan ooit. Laat ons een bloem en een bijtje om het te bestuiven.

maya de bij en vriendjes

De rol van de bij is dus niet te onderschatten, maar dit geldt evenzeer voor vlinders, kevers, hommels, motten, vliegen en -ja zelfs voor de gehate – wespen. Onze (honing)bijtjes zullen immers bepaalde bloemen bezoeken en anderen links laten liggen. We maken dus graag van de bij onze mascotte, maar Maya de bij is niets zonder haar vriendjes.

We hebben er dus alle belang bij dat we goed voor hen zorgen. Bijen en andere insecten hebben het lastig omdat hun leefgebied verdwijnt en versnipperd wordt. Waar wij bouw(d)en is er zelden plaats voor hen voorzien. Dit kunnen we oplossen door onze steden te vergroenen en natuurinclusief te bouwen. Her en der parkjes en groene borders en geveltuintjes inplanten is een tactiek die nu door vele steden en gemeenten wordt gehanteerd.

Ontwerp Amsterdam
Een futuristisch ontwerp voor Amsterdam
biodivers natuurdak
Biodivers natuurdak in Tienen

Vaak worden daken wat over het hoofd gezien (ook best letterlijk te nemen). Nochtans, je kan van daken zoemdaken maken zoals de Nederlanders het soms wat poëtischer kunnen omschrijven. Hoe kan je een dak nu laten zoemen? Wel, dat hoort bij de expertise van Aquaproof. Als je beschikt over een dak met voldoende draagkracht kan je er een biodivers natuur-of groendak op plaatsen. Een stevige constructie is een vereiste omdat hier maar liefst 20 soorten inheemse planten en kruiden zullen groeien. Deze planten hebben ook net wat meer substraat nodig dan traditioneel sedum. De keuze en de selectie van planten gebeurde in samenwerking met de Nederlandse Vlinderstichting. Zo wordt je groendak een echte magneet voor vlinders en bijtjes. Deze beplanting kan zowel aangebracht op een plat dak als een hellend dak (met een hellingsgraad tussen 15 en 20°). Hou er rekening mee dat deze daken wat meer onderhoud vereisen, dus je dak is best gemakkelijk bereikbaar. Je hoeft het niet te maaien, mei of niet. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een onderhoudscontract.

Is je dak niet zo draagkrachtig, dan kan je ook opteren voor een groendak met sedum. Je kan ook een combinatie met verschillende bloeiende kruiden kiezen. Dan is je groendak net dat tikkeltje kleurrijker met 12 verschillende soorten sedum en maar liefst 30 soorten inheemse kruiden. Net zoals het biodivers dak, hebben de plantjes verschillende bloeiperiodes waardoor jij (en de bijtjes) extra lang kunnen genieten van een bloemenpracht op je dak. Maar een traditioneel sedumdak biedt ook veel voordelen voor insecten. Het substraat biedt hen immers de mogelijkheid om zich te verpoppen. Iets wat in een verstedelijkte omgeving best een uitdaging kan vormen.

tabel biodivers onderhoud gewicht
Tabel biodivers onderhoud gewicht
bijenkorf op groendak
Bijenkorf op groendak

Gelukkig worden er in steden steeds vaker ook bijenkorven geplaatst op (groen)daken. Insectenhotels zijn nog een prima aanvulling. Je kunt ze tegenwoordig overal kopen, maar eigenlijk kan je ze zelf ook gemakkelijk in elkaar knutselen. Let wel op een aantal zaken. Zo zijn plastic rietjes ook hier not done. Kies voor droog, niet-geïmpregneerd hout en holle stengels van bamboe of riet. De gaatjes die je boort in het hout mogen tussen 3 en 8 mm groot zijn. Ten slotte zorg je best voor een afdakje, zodat het niet binnen regent in je hotel. Eens je creatie af is, kan je het plaatsen op een zonnige plek. Liefst op je groendak natuurlijk.

Wil je graag dat nog eens uitgelegd zien door Dominique Persoone of Britt Van Marsenille, kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid

Er bestaan dus vele manieren om onze zoemende vrienden een duwtje in de rug te geven.

Droom je al van een biodivers groendak met fladderende vlinders en zoemende bijtjes? Contacteer ons gerust voor meer info. En dankjewel om onze gevleugelde vriendjes te ondersteunen.