Vraag je je af waarom het een goede investering is om een groendak te laten plaatsen? Dan brengt deze pagina wat duidelijkheid. Een groendak is op verschillende vlakken nuttig. Die lichten we hieronder kort toe. Stuur ons gerust een bericht als je zelf de voordelen van een groendak zou willen ervaren. Wij hopen je alvast te kunnen inspireren; green is the new black voor ons.
In grote steden wordt het vaak sneller warm door de aanwezigheid van beton, asfalt en donkere dakbedekking. Dat fenomeen wordt ook wel het heat island effect genoemd. De vegetatie op een groendak zal dat hitte-eilandeffect juist tegengaan, zeker in combinatie met groene gevels, waterdoorlatende verharding en waterpartijen.
Door de isolerende plantenlaag zal de binnentemperatuur daarnaast op peil blijven. Een groendak verdampt water vanuit zijn waterreserve (een combinatie van de waterretentielaag en de vetplanten zelf) waardoor de ondergrond wordt verkoeld.
Omdat een groendak beter tegen weersomstandigheden opgewassen is, gaat het tot wel twee keer langer mee dan een klassiek dak. Het onderliggende EPDM wordt immers door het groendak beschermd. Er is dus geen rechtstreekse invloed van hagel, extreme hitte, sneeuw, ijs en kleine vallende objecten zoals pannen en noten die door vogels gedropt worden.
Aangevuld met extra isolatie en zonnepanelen behaalt je groendak nog een beter rendement. De waarde van je woning of bedrijfsgebouw zal aanzienlijk stijgen. Bovendien betaal je je niet blauw aan energiekosten. Met een groen plat dak word je dus niet platzak.
Met name in verstedelijkte gebieden kan regenwater vaak niet goed wegvloeien door de overvloed aan verharding – met mogelijke overstromingen tot gevolg. De planten op een groendak zijn een prima buffer voor dat regenwater. Resterend water dat wel afvloeit, zal koeler aanvoelen en kan in een regenton opgevangen worden. Daarbovenop filtert een groendak fijn stof uit regenwater. Het resultaat is schoner regenwater dat in rioleringen kan wegvloeien.
Niet alleen de planten, maar net zo goed de onderliggende waterretentielaag is een buffer. Dat is een aparte fysieke laag die onder het substraat wordt geplaatst. Het doel daarvan is om water te stockeren voor in drogere periodes.
Eigenlijk bestaat een groendak in totaal uit vier lagen. We overlopen ze van onder naar boven:
Het geotextiel beschermt het EPDM tegen scherpe elementen. Het textiel is tevens capillair en heeft dus de eigenschap om water over het hele dakoppervlak te verspreiden.
De waterretentielaag met filtervlies, oftewel kuipjes, stockeert water en laat het bij warm weer verdampen tegen het filtervlies. Zo wordt het bovenliggende substraat bevochtigd.
Het substraat is de potgrond die aan de planten op je dak aangepast is.
De vegetatielaag bepaal je geheel zelf.
In het bij-zonder om de biodiversiteit te verbeteren, komt een groendak van pas. De levende vegetatie kan variëren van bloemen tot struiken. Er zijn zelfs speciale vegetatiematten bij ons beschikbaar die bedoeld zijn om bijen, vlinders of vogels aan te trekken. Wil je nog dat stapje verder gaan? Voeg dan een insectenhotel, bijenkast of nestkast aan je biodiverse groendak toe.
Zoals onderzoek aantoont, is fijn stof nefast voor de gezondheid. Sedumplanten op een groendak hebben een filterende functie en halen fijn stof uit de lucht. Daarnaast zetten ze CO2 om in zuurstof; hun werking is dus nog straffer dan die van een long want die laatste zet zuurstof om in CO2.
Heb je net een groendak laten plaatsen? Proficiat! De eerste drie maanden is het cruciaal dat de wortels van de sedumplanten zich op het groendak kunnen ontwikkelen, zodat ze hun weg naar het waterhoudende filtervlies van de drainagelaag kunnen vinden.
Wanneer je merkt dat er tijdens die drie maanden een lange droge periode plaatsvindt, voorzie je de sedumplanten best wekelijks van het nodige water. Gebruik daarvoor een tuinslang en besproei het groendak tot het volledig doordrongen is. Je kan niet overdrijven, dus wees niet bang dat je de plantjes zal verdrinken.
Als de eerste drie maanden voorbij zijn, kan je op beide oren slapen. De sedumplanten hebben dan hun weg gevonden naar de waterreserves in je groendak. Wij wensen je alvast veel plezier met je groendak en bedanken je dat je de wereld net een beetje klimaatgeiler gemaakt hebt!
Een extensief groendak vraagt weinig onderhoud. Toch kan je daktuin niet helemaal zonder een onderhoud. Denk aan aangewaaid onkruid verwijderen en je groendak enkele keren per jaar bemesten. Gedurende een onderhoud is het geen enkel probleem om over de planten op je dak te lopen. Ze zijn sterk genoeg. Hieronder beschrijven we kort het onderhoud voor een sedumdak en een biodivers dak. Het onderhoudsadvies voor de beide types groendaken vind je bij de afbeeldingen terug.
Inspecteer je sedumdak minimaal twee keer per jaar op aangewaaid onkruid en verwijder de ongewenste begroeiing handmatig. Doe dat bij voorkeur in het voor- en najaar.
Wij raden chemische bestrijdingsmiddelen af om de biodiversiteit te beschermen. Controleer daarnaast of het afvoersysteem nog functioneert en haal eventuele bladeren weg. Het aantal controles is afhankelijk van het aanwezige groen rond je dak.
Een extensief groendak wordt best twee keer per jaar bemest. De ideale periode om je sedumdak te bemesten, is eind april en begin september. De bemesting staat garant voor een gelijkmatige voorziening van voedingsstoffen. Het resultaat is gezonde en sterke beplanting.
Sempergreen heeft zowel minerale als organische meststoffen te koop. Met die onderhoudsmeststoffen kan je je groendak optimaal bemesten. Kortom, je hoeft je groendak slechts minimaal te onderhouden. Dat onderhoud bestaat voornamelijk uit de vegetatie bemesten. De frequentie is één tot drie keer per jaar, naargelang de systeemopbouw
Sempergreen heeft twee types onderhoudsmeststoffen ontwikkeld, speciaal afgestemd op de eigenschappen van een sedumdak:
Sedum conditioner is een gecontroleerde langzaam vrijkomende minerale meststof. De meststof verbetert de doorworteling van de vegetatie, wat in gezonde en sterke planten resulteert.
Sedum Nutrition is een organische meststof die in de complete behoefte van je sedumdak voorziet. De meststof geeft je sedumplanten een sterk wortelgestel en verhoogt de plantweerstand. Behalve plantstimulatie draagt de stof bij aan bodemverbetering. Zo ontstaat een uitgebalanceerde substraatlaag.
Een goed geworteld sedumdak vereist geen extra water. Alleen onder erg droge omstandigheden is het noodzakelijk om het groendak van water te voorzien.
Een biodivers dak is een groendak waarop sedummatten liggen, gecombineerd met kruiden, grassen en/of bloemen. Voor het onderhoud van een biodivers dak zijn andere richtlijnen beschikbaar.
Qua soorten maken we een verschil tussen extensieve en intensieve groendaken:
Een extensief groendak bestaat voornamelijk uit mossen, vetplanten en kruiden. Dit type groendak vergt weinig onderhoud en is veeleer geschikt voor bestaande panden.
Een intensief groendak kan je qua onderhoud, gebruik en uitzicht met een gewone tuin vergelijken. De begroeiing is zodanig divers dat je het dak naar wens kan personaliseren. Bieslook op je dak aanplanten? Say no more!
Belangrijk om te weten, is dat we elk plat dak – groendak of niet – met wortelbestendig EPDM bekleden. Elk reglementair opgebouwd plat dak is dan ook in staat om een extensief groendak te dragen volgens de vereisten van Buildwise (het vroegere WTCB). Aangezien ons team al sinds 2011 met wortelbestendig EPDM werkt, zijn we onze tijd ver vooruit.
Je dak is beter beschermd en gaat tot twee keer langer mee.
In combinatie met isolatie of zonnepanelen is je groendak op-en-top ecologisch.
Je volledige groendak fungeert als een buffer voor regenwater.
Een groendak zuivert de lucht en zet CO2 om naar zuurstof. 100 m2 groendak neutraliseert in een jaar tijd tot wel anderhalve ton fijn stof.
Een groendak is als het ware een natuurlijke vorm van airconditioning.
Groendaken ogen gewoonweg prachtig.
Je kan een groendak eenvoudig tot een gebruiksdak omvormen.
Aquaproof Daktari kan niet alleen platte daken, maar evengoed hellende daken tot groendaken transformeren. Wij zitten dan met jou rond de tafel om je dakstructuur in kaart te brengen en de beplanting te selecteren. Enkele voorbeelden van hellende groendaken hebben we in onze fotogalerij voor jou verzameld.
Om groendaken vorm te geven, verplaatsen we ons door alle Vlaamse provincies. Onderstaande steden en gemeenten doen we zoal aan:
Aquaproof Daktari is met decennia ervaring in platte daken dé referentie voor groendaken. Van platte of schuine daken tot verticale tuinen, alle benodigde elementen kan je ook via een van onze zelfbouwpakketten opbouwen. Zo maak je van je dak(terras) een pareltje!